Follow on FB

22. studenoga 2012.

Kako prepoznati zlato

Po standardima lažno zlato je svako zlato ispod 10 karata. Najbolji način kako prepoznati zlato i utvrditi da li je lažno ili ne je da odete kod zlatara ali možete i sami provjeriti na više načina:

  1. Prvi način - Provjera magnetom

Ovo je lakši način provjere ali nije najbolji način utvrđivanja kako prepoznati zlato. Prije svega magnet treba da bude veće jačine, takav magnet možete izvući iz hard diska.
1.1. Prislonite magnet na metal (zlato). Zlato nije metal koji se "lijepi" za magnet, dakle ukoliko se zalijepi onda je lažno zlato.

2. Drugi način -  Vizualna inspekcija

Zlatni nakit ima svoje utisnute oznake. Štambilj je pokazatelj čistoće ili karata ( 10K, 14K, 18K, 22K ili 24K). Sve ispod 10K se ne smatra zlatom. Napominjemo da stariji nakit možda neće imati ovakve oznake zbog velikog vremenskog nošenja. U svakom slučaju, poslije vizualne provjere trebat će vam neka druga dodatna provjera.

3. Treći način - Test gustoće

Samo je par metala veće gustoće od zlata. Gustoća čistog zlata 24K je oko 19,3 g/ml, što je više od većine drugih metala. Mjerenjem gustoće možete znati kako prepoznati zlato.  Pravilo je da što je veća gustoća čistije je zlato. Koraci koji su potrebni su sljedeći:
3.1. Upotrijebite vagu da odredite gramaturu vašeg zlata.
3.2. Napunite posudu (sa milimetarskim oznakama) vodom.
3.3. Zabilježite tačan iznos vode koji ste ulili (milimetarska oznaka).
3.4. Ubacite zlato u posudu sa vodom i zabilježite količinu vode koja se sad nalazi u posudi. ( Nivo vode bi se trebao podignuti za nekoliko milimetara zbog gustoće zlata)
3.5. Upotrijebite sljedeće formule za određivanje gustoće. Rezultat dobiven blizu 19 g/ml ukazuje na pravo zlato. Evo primjer kalkulacije:
Vaše zlato teži 38 g i razlika u nivou vode je 2 ml. Upotrijebite formulu (masa 38 g) / (razlika nivoa vode 2 ml). 38/2=19
Imajte na umu da različito zlato ima različit g/ml racio.
14K od 12,9 do 14,6 g/ml
18K od 15,2 do 15,9 g/ml (žuto)
18K od 14,7 do 16,9 g/ml (bijelo)
22K od 17,7 do 17,8 g/ml

 4. Četvrti način - Test sa keramikom

Ovo je lakši način kako prepoznati zlato, samo imajte na umu da poslije ovog testa keramička posuda ostaje sa ogrebotinama.
4.1. Pronađite keramičku posudu neglaziranu.
4.2. Preko površine posude povucite zlato. Ukoliko ostane crna crta vaše zlato je lažno a ako ostane zlatna crta onda vaše zlato je potvrđeno.

Postoji još načina kako prepoznati zlato. Jedan od najkvalitetnijih provjera je kod zlatara. Oni će vam provjeriti sa kiselinama koje pokazuju čistoću zlata. Ako kiselina prilikom kapanja na zlatnu površinu promjeni boju u zelenu onda je vaše zlato neki metal ili pozlaćeni metal. Druga boja ( mliječna) ako se pojavi onda je vaše zlato pozlaćeno srebro, ukoliko ne dođe do nikakve reakcije onda vam ishod ne moram ni govoriti, dakle pravo zlato.
Napominjem vas da kod zlatara kad se provjerava imaju kiseline za svaku vrstu zlata, dakle kiseline za provjeru 10K,14K....
Na kamen se izgrebe nakit i ostaje zlatna linija. Prilikom kapanja kiseline na zlatnu liniju trag će nestati ukoliko je lažno zlato a ako ostane bez promjene vaše zlato je pravo zlato. Prilikom prodaje zapamtite da ako zlatar koristi kiselinu za 10K i pokaže da je vaše zlato pravo zahtjevajte da provjeri i kiselinama višeg nivoa.
( Ako se koristi kiselina 22K i nestane linija sa kamena ne znači da vaše zlato nije pravo, već može biti manje karata.)
To su neki načini kako prepoznati zlato od mnogo drugih.

Više o zlatu, koliko zlata ima u elektronici i kako izvaditi zlato iz mobitela vidite na http://www.zlato-otpad.com