Follow on FB

20. listopada 2011.

Sta je www

WWW ili World Wide Web je sistem medjusobno povezanih tekstualnih dokumenata (hypertext) do kojih se dolazi internet pristupom. Sa web browserom svako moze pogledati web stranicu koja sadrzi text, slike, videa i druge multimedijalne komponente i navigirati s njima sa hyporlinkovima. (Hyperlink vas upucuje na odredjeni element unutar teksta)
Britanski inzinjer Sir Tim Berners Lee je napisao prijedlog Marta 1989. godine za nesto sto ce kasnije postati WWW (Worl Wide Web). U Cernu u Zenevi, Bernars Lee i belgijski naucnik Robert Cailliau su predlozili 1990. godine da se koriste hypertekstovi, da bi se medjusobno povezale i koristile razne informacije koje bi korisnik putem web browsera u bilo koje vrijeme mogao koristiti. Taj prijedlog su iznijeli u javnost u Decembru iste godine.
WWW (World Wide Web) je razvijen da bi bio bazen ljudskog znanja i ljudske kulture, koji bi omogucio suradjivacima da putem stranica dijele svoje ideje i sve vidove zajednickih projekata.

Termini "Internet" i "WWW" se danas svakodnevno koriste u razgovoru kao da imaju isto znacenje (ne razlikuju ih). Medjutim "Internet" i "WWW" ne znace isto. "Internet" je globalni sistem medjusobno povezanih kompjuterskih mreza.
"Web ili Mreza" je jedan od servisa koji se koristi unutar Interneta. To je kolekcija tekstualnih dokumenata povezanih hyperlinkom i sa URL koji se odasilju web browserima i web servisima. Skraceno "Web" se moze smatrati kao aplikacija koja se koristi na Internetu.

Izmedju 2005. i 2010. godine broj Web korisnika se je uduplao, 2 milijarde korisnika u 2010.godini. Prema podacima iz 2001. godine je bilo preko 550 milijardi dokumenata na oko 2 milijarde stranica na Webu a u Martu 2009 je bilo preko 25 milijardi web stranica.